Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze To W Rybach

Prasóweczki

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – często te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale te hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy także nowe czynniki odżywcze. Jakie z nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz wyższej otwartości na nowe smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest wciąż małe. Przeciętny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich cenę zdrową i prozdrowotną. Jakie składniki można odnaleźć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Leczenie tych ruchów na organizm dobry stanowi nie do przecenienia: zacząwszy od pozytywnego nacisku na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej integruje się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, a nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w procesach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Oraz w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Posiada ono oraz dobre źródło witaminy D, która jest szczególnie obowiązująca w życiu homeostazy organizmu, pyta o jego siłę również jest kontrakt z ważną czynnością układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb cechuje się sporą ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Odznaczają się wysoką strawnością oraz są brane w prawie 90%. Traktuje to potrzebny wpływ na ogólny stan odżywienia organizmu – a przy tym wpływa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o